Burak jest warzywem docenianym nie tylko za jego walory smakowe, ale również z uwagi na bogate wartości odżywcze. Warto pamiętać, że warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego szczególnie polecane jest osobom dbającym o linię. Burak daje bardzo dużo możliwości w kuchni. Barszcz czerwony, bez którego nie może odbyć się Wigilia czy tarte buraczki jako dodatek do tradycyjnego obiadu to wszystkim znane propozycje. Wśród naszych przepisów znajdziesz wiele pomysłów na klasyczny barszcz czerwony z rozmaitymi dodatkami, chłodnik z buraków oraz sałatki i surówki. Buraki świetnie smakują jako dodatek do śledzi. Sprawdź nasze przepisy na śledzie pod pierzynką z burakami czy sałatkę śledziową. Zapoznaj się z naszymi propozycjami na dania z czerwonymi burakami i wybierz swoje ulubione.
38 kcal/ 100 g
Buraki czerwone zawierają mnóstwo składników mineralnych: potas, mangan, wapń, miedź, fluor, cynk, kobalt, cez. Uwielbiamy jadać barszcz z buraków czerwonych, ale o wiele bardziej wartościowy jest sok z surowych buraków, ponieważ składniki mineralne „giną” podczas długiego gotowania w wodzie – surowe buraki nie tracą swoich właściwości. Zaleca się picie jednej szklanki soku dziennie. Buraki poleca się zwłaszcza osobom na diecie ze względu na zawartość błonnika, optymalizującego procesy trawienne. Kwas foliowy wspomaga procesy krwiotwórcze. Regularne picie soku buraczanego pomoże w niwelowaniu wolnych rodników i normowaniu poziomu cholesterolu.
Burak czerwony był uprawiany już w starożytności. Obecnie Polska jest jego czołowym eksporterem, ale pierwsze wzmianki o nim na terenie Polski pochodzą dopiero z XIV wieku. W XVIII wieku odkryto obecność sacharozy w burakach cukrowych i rozpoczęto produkcję cukru buraczanego.